Martin Luther University Halle-Wittenberg

Newsarchiv: Creating knowledge since 1502

back 1 2 3 4 5 next

Jahr 2015

Publication in “Nature”: a new class of quasicrystals has been discovered

Scientists at Martin Luther University have caused a sensation: physicist Prof. Dr. Wolf Widdra and his research team were able to prove that it is possible to form a quasicrystal from oxides. Previously such structures were only found in a few metal alloys and very soft colloidal systems. The materials, developed on this basis, have unusual and highly interesting properties from a technological point of view. The discovery considerably widens these new materials’ field of application. The scientists’ findings were published in the October issue of the renowned journal “Nature”.

Embryos: The animal-like secret of plants - Halle researchers are published in "Nature"

One thing is true for both embryos of vertebrates and humans: there is hardly any difference between them during a specific development phase. Beforehand and afterwards there are major differences between the species. This is referred to as the hourglass principle in embryonic development. Scientists at the Leibniz Institute for Plant Biochemistry (IPB) and Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) have also discovered that this principle applies to plants as well. It is a mutual molecular phenomenon and this discovery will contribute to the understanding of the origin of biodiversity. The research findings of these scientists from Halle have been published in the renowned magazine “Nature”.

Stolpersteine: Medienstudentinnen reisen für Filmprojekt nach Jerusalem

Für ein Filmprojekt reisen zwei Studentinnen der  Universität Halle nach Israel. Die beiden  Filmemacherinnen wollen in Jerusalem Irene Eber treffen, die als Kind  ihre Heimatstadt Halle verlassen musste, um vor den Nationalsozialisten  zu fliehen. Das Ministerium für Wissenschaft und Wirtschaft  Sachsen-Anhalt unterstützt das Projekt mit 1.000 Euro.

Jahr 2014

Chemists discover spontaneous chirality in liquids

Until now, researchers have believed that the spontaneous separation of chiral molecules is only possible in a solid crystalline state. Chemists at MLU have now proven for the first time that this special type of separation can also be observed in liquids. Chiral molecules are molecules that, due to their mirror image form, cannot be brought into alignment. Louis Pasteur was the first to achieve separation in 1848 through crystallisation and manual sorting of the crystals under the microscope. The research findings of Prof. Dr. Carsten Tschierske`s team have been published in the online edition of the renowned journal "Nature Chemistry". They provide a possible new approach to explaining the origin of the uniform chirality of carbohydrates and amino acids that are each only present in nature in a mirror-image form. This uniformity is crucial for biological systems to function.

A successful crossover

German studies professor Dr. Elisabeth Décultot (46) from France is one of the world`s most renowned Enlightenment researchers. Currently working in Paris, she will transfer to Halle in winter semester. This is being made possible by the Alexander von Humboldt professorship, Germany`s most highly endowed international research prize, and Décultot is the first literary scholar to receive it.

News

Am 6. Februar 2014 wurde die Studentin Mariya Nakovska getötet. Ihre Familie möchte sie in ihrer Heimat Bulgarien beisetzen. Um dies zu ermöglichen, haben Freunde ein Spendenkonto eingerichtet. Unterstützt werden sie dabei von dem Verein „Hilfe für ausländische Studierende“ unter der Leitung von Prof. Dr. Dr. Bernd Fischer und dem evangelischen Studentenpfarrer Johann-Hinrich Witzel. Das Rektorat stellte bereits am Dienstag 1.500 Euro zur Verfügung, die dem Konto gut geschrieben werden. Zahlreiche Universitätsangehörige und Professoren haben bereits gespendet.

Weitere Spenden nimmt der Verein „Hilfe für ausländische Studierende“ auf folgendem Konto entgegen (Spendenquittungen werden bei Bedarf ausgestellt): Konto-Nummer:  51 00 20 13 23; Bankleitzahl: 80 02 00 86 (Hypovereinsbank); IBAN: DE05800200865100201323, Kennwort „Überführung“

Jahr 2013

News

Zur dritten Internationalen Woche an der Martin-Luther-Universität vom 14. bis 16. Mai 2013 sind Interessenten herzlich eingeladen. Veranstaltet durch das Internationale Büro umfasst das Programm eine globale Themenpalette von Workshops für internationale Studierende über Sprachschnupperkurse bis hin zu Fachdiskussionen. Zum aktualisierten Programm:

News

Das „Aktionsbündnis MLU" und „Halle bleibt" rufen alle Studierenden und Angehörigen der MLU auf, am 15. Mai ab 17:30 Uhr auf dem Universitätsplatz für eine ausfinanzierte und leistungsfähige Universität mit Medizin und den Erhalt der Studien- und Arbeitsplätze zu demonstrieren.

Leave news archive

back 1 2 3 4 5 next